
Pravdu
povediac, nepoznám nikoho, kto by kalkíš v mojom okolí ešte
pripravoval alebo vôbec poznal. Je to niečo ako sladká kaša z
namletých pšeničných klíčkov. Občas sa k pšenici primieša aj
raž, samozrejme, všetko v bio kvalite. Po týždni sa naklíčená
obilnina pomelie na mäsovom mlynčeku, vyžmýka, a získaná
tekutina sa zmieša s múkou a upečie v rúre. Výsledkom je sladký
lekvár alebo kaša, ktorá môže byť na prvé ochutnanie dosť
prekvapujúca. Chutí totiž značne "zeleno", no pre mňa
a moju rodinu je to tá najväčšia pochúťka na svete.
Okrem toho
to má celé taký
tajomný nádych, je to akési jarné bosoráctvo, ktoré som zdedila
po svojich stredoeurópskych predkoch, a ktoré teraz šírim v
krajine na konci sveta - Galícii.
Kőtís
mal tradične dve veľmi dôležité funkcie. Prvá bola zásobiť
ľudský organizmus vitamínmi, enzýmami a minerálmi po dlhej zime
a s ňou spojenou jednostrannou a monotónnou stravou. Posilniť
telo v boji s jarnou únavou a tiež potešiť chuťové bunky po
odriekaní počas 40-dňového pôstu medzi Fašiangami a Veľkou
nocou.
Druhá
funkcia bola sociálna - udržiavanie dobrých susedských vzťahov.
Zvykom totiž bolo zaniesť za pohár kőtísovej tekutiny všetkým
známym, s ktorými človek mal alebo chcel mať dobré vzťahy. Ak
vám teda sused alebo známy nepriniesol zo svojej nádielky, mohli
ste si začať lámať hlavu nad tým, za čo sa asi na vás hnevá...
Nie všetky domácnosti pripravovali kőtís v tom istom čase (vždy
však koncom pôstneho obdobia pred Veľkou nocou), tak toto obdobie
výmeny, návštev a pečenia kőtísu trvalo niekoľko dní, až
týždňov.
Dlhé
roky, čo žijem v Galícii, som o tento jarný rituál prichádzala.
A tento rok, nakoľko som v novom dome, kam som sa prisťahovala v
novembri, objavila mlynček na mäso, som sa podujala čarovať a
pripraviť jarný elixír po prvýkrát sama. Bola som veľmi
spokojná s výsledkom, kőtís sa vydaril, sladký ako med. Spravila
som ho na Veľký piatok a na Veľkonočný pondelok už dojedla
poslednú lyžicu. Smozrejme, že som dala po troške aj mojim
najbližším, inak by nefungovalo čaro: Lýdia, José, Adriana,
Cándido, Alex a Ana, Mercedes, Diego a Isa. Všetkým som
porozprávala históriu a význam tej divnej kaše, ktorú som im s
veľkou láskou ponúkla - to najlepšie (pre mňa) z tradícií
mojich slovensko - maďarských predkov!
Výžmýchaná tekutina
Upečený kőtís
Muy bien!muy rico!encantado!
ResponderEliminarExcelente artigo :D
Ass:Viriato