Dnes
sa chcem podeliť o drobné kultúrne rozdiely, ktoré tvoria súčasť môjho života
na "pomedzí" medzi slovenskou/stredoeurópskou a
španielskou/galícijskou kultúrou. Keď som tu, ľudia zo mňa majú pocit, že som
priveľmi "kockatá": organizovaná, zodpovedná, dodržiavajúca predpisy.
A keď som na Slovensku, pôsobím zas
dojmom nezodpovednosti, chaosu. A pritom som stále tá istá Darija:)
Hneď prvá haluz je, keď sa vítam s ľuďmi po dlhšom čase- tak na Slovensku ako aj v Galícii sú to dva bozky na líce. Problém je však v tom, že poradie je opačné a ja si to neustále mýlim: na Slovensku sa začína (pokiaľ si to zas nepletiem) ľavým lícom, v Galícii pravým. Ja zásadne začínam opačne, chvíľu mi trvá, kým sa zorientujem a prispôsobím, zmením stranu. Vznikajú z toho komické objatia a trápne situácie, keď sa s dotyčnou osobou skoro pobozkáme na ústa, lebo ona začne zľava a ja zprava alebo opačne.
Hneď prvá haluz je, keď sa vítam s ľuďmi po dlhšom čase- tak na Slovensku ako aj v Galícii sú to dva bozky na líce. Problém je však v tom, že poradie je opačné a ja si to neustále mýlim: na Slovensku sa začína (pokiaľ si to zas nepletiem) ľavým lícom, v Galícii pravým. Ja zásadne začínam opačne, chvíľu mi trvá, kým sa zorientujem a prispôsobím, zmením stranu. Vznikajú z toho komické objatia a trápne situácie, keď sa s dotyčnou osobou skoro pobozkáme na ústa, lebo ona začne zľava a ja zprava alebo opačne.
Ďalšia situácia, ktorá vo mne dlho odznieva alebo dlho nastupuje,
keď zmením miesto, sú prechody pre chodcov: keď stojíte pri prechode v Galícii,
autá zastanú automaticky vám dajú prednosť. Na Slovensku je treba byť
obozretnejší: vyčkať, kým nič nejde, aby
sa človek odvážil vložiť nohu do vozovky. Ja, nakoľko si to všetko z
nepozornosti pletiem, v Galícii nútim autá čakať, lebo lebo im dávam prednosť a na Slovensku sa veselo vrútim do jazdnej
dráhy a až potom si spomeniem, že bolo treba čakať. Našťastie som z toho nikdy nemala nehodu, ani nepríjemnú situáciu,
nanajvýš vlastnoručne vyprodukovaný pocit trápnosti.
Ďalšia haluz je
otázka tykania a vykania.. V Galícii si ľudia väčšinou tykajú. Slušnosť káže
vykať starším ľuďom (asi tak od sedemdesiatky). To tiež vytvára napäté
situácie, keď na Slovensku tykám predavačke v obchode, mladšej odo mňa alebo
oslovím niekoho na ulici, aby som sa ho na niečo spýtala a oni sa čudujú, že im
tykám.
Najväčší
kultúrny rozdiel je v dennom režime, nakoľko je Galícia oproti Slovensku
posunutá približne dve hodiny "slnečného" času. Sme v rovnakom
časovom pásme stredoeurópskeho času, ale nakoľko Slnko vychádza a zapadá oveľa
neskôr, prispôsobuje sa tomu aj život: vyučovanie v školách začína okolo 9.00,
obchody otvárajú väčšinou okolo 10.00. To posúva obed medzi 14.00 a 16.00.
Mnohí ľudia pracujú do ôsmej, deviatej večer a večerajú medzi deviatou a
dokonca až jedenástou hodinou v noci.
Pre
moju rodinu na Slovensku je to
prekvapujúce ako neskoro vstávam (8.30), obedujem (14.00-14.30) , chodím domov z
práce (20.30-21.00) a večeriam (21.00). V Galícii je to všetko skoro.
Rozšírený
zvyk je ísť po práci "a tomar algo", teda niekam si sadnúť a niečo si
vypiť. Skrátka nie ísť z práce rovno domov, večerať a zvyšok večera prevegetiť
pred telkou, ale stretnúť sa s priateľmi alebo kolegami z práce, niečo si vypiť
(nemusí to byť alkohol) a porozprávať sa. S tým súvisia "tapas": vo väčšine podnikov vám k nápoju dajú zadarmo
aj niečo pod zub: kúsok koláča alebo keksík ku káve, čipsy, olivy,
chlebíček alebo dokonca malý tanier
vareného jedla k pivu alebo inému nápoju. V ostatných krajoch Španielksa sa za
tapas platí, v Galícii sú zadarmo:)
Čo
sa mi veľmi páči, je dôležitosť, ktorá sa tu pripisuje jedlu. Zrejme to
poznáte: máte hodinu na obed, utekáte do mesta, rýchlo niečo zhltnete a ešte
stíhate cez obednú prestávku čo-to vybaviť. Tu majú ľudia čas prijsť domov, navariť
si, v kľude sa najesť a možno sa ešte po obede na chvíľu natiahnuť a pospať si (známa
siesta), lebo majú cez obed voľno aj dve hodiny.
No
a medzi raňajkami a obedom alebo medzi obedom a večerou, aby človek neumrel od
hladu, je ešte potrebné zastaviť sa v kaviarni na kávu a desiatu/olovrant, prelistovať
si dennú tlač a pokecať s ľudmi, aby bol človek v obraze aj ohľadne klebiet. No
a to je môj najobľúbenejší kultúrny rozdiel- užívať si drobné radosti života:)
No hay comentarios:
Publicar un comentario