Už niekoľko rokov každý deň jem mak. Pridávam si ho do müsli, ktoré
spolu s kávou so sójovým mliekom nemôže chýbať zo žiadnych mojich
rañajok: zamiešam si do vločiek bud makové semiačka alebo rovno makový
olej, lisovaný za studena, v bio kvalite. A potom, že všetky peniaze čo
zarobém dám na bývanie, energie a jedlo. Doprajem si kvalitu, ked je reč
o mojej závislosti na maku.
Zbožňujem
mak v akejkoľvek forme: makové rezance, makový koláč, maková štrúdľa,
buchty posypané makom, medové cigary s makovou špičkou čo robievala moja
starká na Vianoce, makový hrebeñ z pekárne na námestí SNP v Banskej
Bystrici, tvarohovo- makovú zmrzlinu a dlhé atď….podobne ako Gombóc
Artúr, animovaná postava zo seriálu Pom-pomove rozprávky, ktorý mal zas
rád všetky druhy čokolády: mliečnu, horkú, bielu, kockatú, okrúhlu, s
orieškami aj bez, študentskú pečať, veľké čokolády, malé čokolády…..
Tu
prichádza moja spoveď: som na maku závislá. Namotaná. Dávam ho a
nechcem s tým prestať. Mohla by som prestať kedykoľvek, ale nechcem.
Mám
mak rada- okrem toho, že vplýva pozitívne na organizmus (je bohatý na
nenasýtené mastné kyseliny,má vysoký obsah vápnika a horčíka, železa,
obsahuje vitamíny B1 a B12, vitamín E, fosfor a zinok), pre mña je to
to, čo ma najintenzívnejšie spája s kultúrou Slovenska. Je to moje
každodenné priame spojenie s domovom cez zmyslové orgány chute. Mám
kontakt s rodinou a priateľmi, hovorím s nimi cez Skype, používam svoje
dva rodné jazyky, počúvam Fun radio cez internet a čítam slovenské
časopisy. Chodím na Slovensko tak často ako si to môžem dovoliť,
zvyčajne na Vianoce a potom v auguste, ked je v španielsku čas
dovoleniek, krásnych letných rán, horúcich dlhých popoludní v rozpálenom
kamennom meste, dlhých teplých podvečerov plných ľudí popíjajúcich s
priateľmi na terasách.
Lenže teraz je upršané nedeľné popoludnie, v
Galícii, teda lepšie povedané v Santiagu de Compostela, začalo pršať
začiatkom decembra a odvtedy sme tu mali asi len dva dni bez dažda. A ja
som práve dopísala pilotnú kapitolu môjho projektu “Bez maku ani deñ” o
mne, o mojom živote, práci, vzťahoch a účtoch, ale aj o kreatívnych
momentoch tu, na konci sveta, v zelenej a upršanej Galícii.
No hay comentarios:
Publicar un comentario